Túrázás

www.balatonfelvidekitura.hu

A túraútvonalak a Balaton-felvidék gyönyörű tájait, településeit, természeti kincseit, épített emlékeit, látnivalóit fogják össze és mutatják be, hogy számtalan élményt kínáljanak a túrázni, kirándulni, kikapcsolódni vágyóknak. Az adatbázis az https://eltetobalatonfelvidek.hu  tagjaként működő termelők, alkotók, vállalkozások, éttermek, borászatok, szálláshelyek elérhetőségeit és rövid bemutatását tartalmazza. Ajánlataik között jelentős számban szerepelnek „Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjeggyel rendelkező személyek és vállalkozások is.

Töltsétek le a túraútvonalakat a saját telefonotokra, és már csak egy jó túracipőre lesz szükség!

Túrázz Sümegen! Fehérkövek Kilátó 2021

Hossza: 12,4 km ~3-4 óra
Nehézségi fok: Közepes
Terep adottságai: Változó talaj, aszfalt, néhol avaros, kevésbé szilárd talaj
A túra adatainak frissítése: 2021. március

0. Várparkoló
1. Fehér Kövek
2. Rendeki szurdok
3. Szölőhegy
4. Sportvonal Egyesület Teniszpályák
5. Terazza Bistro

0. Várparkoló
1. Lovarda- Váristálló
2. Ferences Templom
3. Püspöki palota
4. Palota Pince
5. Kisfaludy tér / Kisfaludy Múzeum
6. Balatoni Szőlő és Borkultúra Egyesület
7. Tarisznyavár
8. Vár

0. Várparkoló

Ajánlott parkolás: Várparkolóban, a 84-es főút mellett, ahol a parkolás ingyenes. A hegy felé közelítve egyre több a szűk zsákutca, a szabálytalanul ott hagyott autókat elvihetik vagy büntetésre számíthatnak. 2021 tavaszán elkészült a Sümeg Városi Tanösvény, melynek szintén itt található az első ismertető pontja.

Rögtön a táblától jobbra tudunk átmenni Sümeg egyetlen aluljáróján, elkerülve a forgalmas és veszélyes főúton való átkelést. Sümeg város lakóterülete kizárólag a 84-es főútnak a vár felőli oldalán létezett, a város kb. csupán 30 éve kezdett terjeszkedni a hegy felé.

1. Fehér kövek

A mészkőképződményt nevezik így a várral szemközt lévő dombon, ahonnan csodás kilátás nyílik Sümeg Városára, éíptett kilátót ne keressünk. Az aluljáróból jobbra fordulva sétálunk a Dózsa György utcáig, balra a Fehérkő utcára, majd a Vincellér utcára. Itt már „fehérkövek” táblával jelzik az irányt. Ezután már csak a zöld jelzést kell követnünk a hegy irányába, amelyet olyan sűrűn felfestettek, hogy el sem tudunk tévedni.

A Sümeg Fehérkövek Természetvédelmi Terület a Sümeg és Csabrendek közötti hegyen terül el, amely a Bakony délnyugati nyúlványa. A Természetvédelmi Terület egy erdőrezervátum, amely a Fehérsziklák erdőrezervátum nevet viseli. A 2007 évben védetté nyilvánították, ezért nagyon fontos hogy csak az erdészet által kijelölt útvonalon (zöld jelzés) haladjunk! Mindent a szemnek és semmit a kéznek elvet kövessük!

2. Rendeki szurdok

A zöld jelzésen haladva érünk el ahhoz a kicsi mészkőképződményhez, ahonnan kilátás nyílik Csabrendekre.

3. Szölőhegy

Visszafelé a szőlőhegy alatt jövünk el, a sümegi részen ezek nagy részéből az utóbbi 20 évben lakóingatlanok lettek, ez lett Sümeg „Rózsadombja”. Számos felújított szálláshelyet is találunk a hegyoldalban, mint pl. a Fogadó a két tölgyfához vagy a Villa Terazza Panorama Apartman.

4. Sportvonal Egyesület Teniszpályák

A Báróházi úton végighaladva, elhaladunk a teniszpályák mellett. Mára már a hatalmas támfalakat teljesen beborította a borostyán és a vadszőlő. Az Egyesület főbb céljai közt vannak a sport ,testedzés, az ilyen igények felkeltése, az egészséges életmódra való figyelemfelhívás és a közösségi élet kibontakoztatása szociális és kulturális tevékenységén keresztül. A teniszpályák környezetének teljes beültetése növényekkel is mintaértékű.

5. Terazza Bistro

Az étterem 2015-ben nyitott, minden évben bekerült a TOP100-as listára. Alapvetően minőségi alapanyagokat, de lehetőség szerint a régió alapanyagait használják. A hegyoldalba bevágott természetes hangulatú teraszok, a várra néző kivételes panoráma és a mediterrán hangulatú rendkívül sok növényfajtával beültetett buja kert lenyűgözi az ide látogatókat. A hely adottságai miatt 2021-ben külön teraszokat alakítottak ki egy kávézónak is.

0. Várparkoló

A Várparkolóból a lovarda felé tartva a gyerekekkel érdemes tenni egy kitérőt a Várcsárda udvarán lévő a középkori tornák hangulatához illeszkedő játszótérre. Meghatározott napokon rendszeresen lovagi tornát tartanak a föld alatti csarnokban. (Fizetős)

1. Lovarda- Váristálló

A Váristálló a vároldalban található, amely az 1700-as években épült Padányi Bíró Márton veszprémi püspök idejében. Ma is eredeti funkciójának megfelelően működik. Hajdanán a püspökség lovait, parádés kocsijait és egyben a takarmánytárolást szolgálta.

2. Ferences Templom

A sümegi ferences templomot és kolostort Széchényi György veszprémi püspök (1648-58) alapította. A ferencesek 1649 óta vannak jelen a városban, bár egyesek ezt 1652-re teszik, mondván, hogy a kolostor bejárata fölötti kőbe vésett tábla erről tanúskodik. A templom freskóit Kontuly Béla festette az 1950-es és 1970-es években. Az első orgonát, mely 180 évig szolgálta az istentiszteleteket, 1733-ban ajándékozta a

Jó tudni, hogy a ferences atyák vezették a sümegi és a (csab)rendeki plébániát 1673-tól 1759-ig, amikor is Padányi-Bíró Márton püspök új plébániát hozott létre. A plébánia-alapítás története érdekes. Valószínűleg a püspök azért hozta létre az új, egyházmegyés papok által vezetett plébániát, mert a tartomány vezetősége ellenezte, hogy a kolostor és a szomszédságában álló palota között átjárót létesítsen. A definitórium (rendi tanács) félt ugyanis a kolostori élet lazulásától.

3. Püspöki palota

A Vár-hegy lábának lejtőjén, csaknem szemben a ferences kolostorral áll Sümeg egyik legszebb műemléke, a püspöki palota barokk épülete. Sümeg virágkora Padányi Bíró Márton püspökségéhez (1745-1762) kötődik. Ő építtette a várhegy déli lejtőjén álló barokk Püspöki palotát, egy akkor már több mint kétszáz éves borospince fölé. Igazi főúri hajlék lett, így az őt követő egyházfők két évszázadon át püspöki lakhelyként, illetve nyári rezidenciának használták.

Eredeti építészeti- és festészeti értékei kiemelkedők voltak, az idők során azonban freskói, szép bútorai, kályhái, stukkói, értékes festménygyűjteménye elkallódtak vagy megsemmisültek, könyvtártermének bútorzatát az Iparművészeti Múzeumba szállították. Egyes helységek falburkolatai és ajtói, a 18. századból, a klasszicista cserépkályhák a 19. századból valók. Ez utóbbiak a sümegi fazekasok kiváló munkáját dicséri. Bíró püspök különös gondot fordított a könyvtárára, ami a palota legszebb helyisége volt, ma üvegművészeti kiállításnak ad otthont.

4. Palota Pince

A Palotához tartozó, 500 éves múlttal rendelkező pince alapjait ifj. Vitéz János veszprémi püspök rakta le 1499-ben. A Palota Pince mai állapotában 1999 óta üzemel, és értékes kiállításokat, borokat „rejt”. Kézműves Borászata 2007-ben kezdte el újra írni Sümeg szőlészeti és borászati történetét. A kézműves borászat és a szőlőbirtokok mára már a pince és a vároldal-program megálmodójának nevét, az Egly családi nevet viseli. Jelenleg 3,5 ha szőlőn dolgoznak, ahol a cél az, hogy igen magas minőségű egyedi termékeket állítsanak elő, lehetőleg a legnagyobb összhangban a természettel. A Palota Pince az ország egyik legimpozánsabb és kiemelkedő történelmi múlttal rendelkező pincéje. Szakmai vezetéssel borkóstoló programokon vehetnek részt, melyhez helyi termékek felhasználásával hidegtálat, és komplett borvacsorákat is prezentálnak.

5. Kisfaludy tér / Kisfaludy Múzeum

Kisfaludy tér: Sümeg városka szívében található piciny tér, mely a város leghíresebb polgárának nevét viseli, és állít neki emléket. A tér mellett máig megtekinthető a Kisfaludy múzeum, melybe Kisfaludy Sándor végleg 1800-ban, a napóleoni háborúkat követően telepedett le ifjú feleségével, Szegedy Rózával, melyet haláláig megtartott. Mivel leszármazottjai nem voltak, a rokonság a házat a veszprémi püspökségnek adta el: az épület ettől kezdve a mindenkori uradalmi intéző hajlékaként szolgált. 1944-ben azonban – az egyházi birtokok államosításával – ez a ház is a népköztársaság tulajdonba került. 1950 után falai közt előbb egy Kisfaludy Emlékház, majd 1990 óta az emlékgyűjteménynek is helyet biztosító Városi Múzeum működik.

6. Balatoni Szőlő és Borkultúra Egyesület szőlőültetvénye

Egy történelmi ültetvény megvalósítása a sümegi vár oldalában, a Püspöki Palota felett és a ferences kolostor szomszédságában. A közel 0.5 hektár kiterjedésű területre a Balaton környékére jellemző 16. század előtti szőlőfajtákat telepítettek, olyan, ma már csak génbankban található fajtákat, mint a Gohér, Bajor kék, Sárfehér, Lisztes fehér a Csóka szőlő, tüdőszínű Bakator és a Rakszőlő. A Vároldal-dűlő ültetvénye egy nemzetközi örökségvédelmi program részévé is vált mintaprojektként, melyet a Franciaországi Herault megye kitüntetéssel díjazott. A termőre fordulásig megkeresve Sümeg legjobb dűlőit, öreg ültetvényekről elindult a sümegi bor újraértelmezése.

7. Tarisznyavár

Tarisznyavár: A vár alatt, a Várhegy északnyugati lejtőjén található az ún. Tarisznyavár, amely soha nem volt önálló erődítmény, hanem a városkaput védő torony romja. 1958-ban az Országos Műemléki Felügyelőség erősítette meg, illetve 2010 környékén turistabaráttá építették át, így fel is lehet menni a pici toronyba.

Innen a gyakorlatilag el nem téveszthető vár felé haladtunk. Itt érdemes körbe tekinteni, mert a környéken több érdekesség is felfedezhető. Innen kezdődik a kirándulás kicsit megerőltetőbb része. A város szélénél lévő, újonnan betelepült domb, ahol eddig szőlőtermesztés volt a meghatározó a következő célpont.

8. Vár

A sümegi vár egyértelműen a város leglátványosabb része. Egy gyakorlatilag teljesen szabályos kör alapú mészkődombon található. A vár restauráláson ment át, állapota rendkívül jó. Mindenképpen érdemes meglátogatni a tartózkodás ideje alatt, mert a kilátás pazar. Az építmény gyönyörű éjszakai kivilágítást kapott, ami akár 5-10 km-es távolságból is mesés látványt nyújt napnyugta után

Maga a kirándulás viszonylag könnyen teljesíthető. Érdemes kényelmes viseletű cipőben útnak indulni, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket.