Partnereink / programok

Őshaza Vendégház

Meghittség, természetesség jellemzi az ŐSHAZA Vendégházat. Bazsi – Balaton-felvidék (nyugati csücsök) ,2 lakosztály, 2*2 fő, több mint 2000 négyzetméteren. Kedvesség, meghittség, bensőséges környezet, nyugalom. Az ŐSHAZA Vendégházban kettő apartman/lakosztály lett nagyvonalúan kialakítva, amelyek két-két fő pihenését szolgálják, igény esetén „Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyes és helyi alapanyagokból összeállított reggelivel, főétkezéssel, szaunával, masszázzsal és más egyedi lehetőségekkel.

Facebook, honlap

Egly Márk / Egly Borászat / Palotapince

Egly Márk borász filozófiája, hogy a bor nem más, mint a természet és az ember örök párbeszéde, ezért minden munkájában próbálja megtalálni a legnagyobb összhangot a természettel. Sümeg legszebb terén, a Szent István téren, a Püspöki Palota 500 éves Pincéjében várjuk vendégeinket. A borainkat megismerni vágyók a kóstoláson kívül részesei lehetnek egy történelmi időutazásnak a sümegi bor világában. Értékes gyűjteményeinkből készített kiállításaink kellően szemléltetik az elmúlt évszázadok szőlészeti-borászati történelmét.

Facebook, honlap

Kalla Roland / Kalla Natúr Élelmiszerek

Kalla Roland Svájcban született és ott is nőtt fel, mégis úgy döntött, hogy egy kiszámítható életet egy kihívásokkal teli magyar útra cserél. A külföldön megszerezett tudásra alapozva autodidakta módon képezte tovább magát, egyedileg ötvözve saját ízlését a piaci igényekkel. Sümegprágán telepedett le, és teremtette meg édesapjával a Kalla Natúr Élelmiszerek gazdaságot, amelyből ma nemzetközileg is elismert sajtok kerülnek ki. Több mint húsz anyaállatból álló magyar tarka állományuk tejét feldolgozva készítenek félkemény és lágy sajtokat, különböző tejtermékeket (túrót, joghurtot, vajat), valamint a saját gyümölcsösükből származó alapanyagból gyümölcsleveket. Kizárólag saját teheneik tejét dolgozzák fel a széles termékpaletta magas minőségének garantálása érdekében. Édesanyjával, párjával és három fiával családi keretek között végeznek el valamennyi munkát a gazdaságban, az egykori svájci konyhafőnök mégis élvezi ezt a változatos életet.

Honlap

Oszkai Réka / Oszkai Kerámia

Oszkai Réka rendkívül tehetséges keramikus, alkotásai nagy népszerűségnek örvendenek az ország több pontján. Számos, különböző témájú rendezvénysorozat és kiállítás adott otthont munkáinak, eddig közel ötven alkalommal. Érdemeit elismerik, a Veszprém megyéért tett tevékenységéért, a vidékfejlesztésben és a fiatalokat is érintő közösségfejlesztésben végzett munkásságáért több alkalommal elismerésben részesült.

Honlap

Rendeki Kézműves Porta / Csík Tamás

Csík Tamás tűzikovács, népi iparművész, a népművészet ifjú mesterének díjazottja. Csík Tamás kovácsmester műhelye Csabrendeken megtekinthető. Ahol szívesen beszél az ősi mesterségről, mely napjainkban kihalóban van. Ismeri a szakma minden fortélyát és szívesen be is avat minden érdeklődőt a kovácsolás szépségeibe.

Facebook

Rendeki Kézműves Porta / Bardon Réka

Népi kultúránkból sarjadó, csuhéból sodorható-fonható használati tárgyainak – elsősorban szatyrainak, szék – és üvegbekötéseinek, kosarainak – elkészítését, tudásának továbbadását, és mesterségéhez való elhivatottságát táplálja az a hite, hogy hagyományaink, magyar népünk élő művészete útmutatóul szolgálnak egy értékesebb világ felé, a csuhé mint értéktelennek hitt anyag megmunkálása pedig megtaníthat egy olyan értékrendre, amely egyre inkább hiányzik manapság.

A hagyományosan csuhéból készíthető tárgyak készítésén és elsajátításán kívül különösen fontos feladatának tartja a különböző szálas anyagokkal (csuhéval, gyékénnyel, sással) való bútorbekötés népi hagyományának kutatását, és e mesterség gyakorlását és őrzését, valamint szülőföldjének, illetve a térség kézműipari történetének kutatását, a még élő mesterek, háziiparosok, vagy magányosan alkotók felkeresését, a még meglévő tárgyi emlékek felderítését és megmentését.

Mesterségének elkötelezett csuhéfonóként különösen nagy és megoldásra váró feladatának tekinti a csuhéfonáshoz szükséges csuhé megmentését, s céljául tűzte ki, hogy minél több kukoricát törjenek kézzel szűkebb és tágabb környezetében. A csuhé megmentése, így mestersége megmentését jelenti.

A „Rendeki Fonó-t 2012-ben hozta létre. A „Rendeki Fonó”egy hely, ahol együtt lehet lenni, és ahol elsősorban a növényi anyagok fonásának örömével és tudásával ismerteti meg a gyerekeket és a felnőtteket. A mesterségek megismertetésén és gyakorlati alkalmazásán túl az is célja a Fonónak, hogy minél többen felismerjék, ezeknek az anyagoknak a megmunkálása nem csupán egy mesterségbeli tudást eredményez, hanem sokkal többet: megtanítanak bennünk olyan értékrendre, amely egyre inkább hiányzik manapság.

Facebook

Terazza Bistro – Bar

A hegyoldalba bevágott teraszok, a több mint 800 fajta, többségében mediterrán növényzet romantikus hangulatot ad az egyébként is kivételes panorámával rendelkező étteremnek. A természetes és jó minőségű alapanyagok hívei, többségében friss fűszernövényekkel dolgoznak. Hiszik hogy a napjainkban rendkívül mértékben elszaporodott ételallergiás reakciók a sok ipari, tartósított élelmiszerek következménye, ezért kerülik a használatukat

Facebook, honlap

Famulus Vidékfejlesztési Egyesület

Céljuk a Veszprém megyében, a Balaton-felvidéken, illetve a Sümeg járásban lévő településeken az épített, természeti és szellemi örökségének megóvása, fejlesztése, új értékek feltárása és megőrzése, a térség gazdaságának fejlesztése, hagyományőrző programok lebonyolítása és közösségfejlesztés.

Facebook, honlap